Pàgines

diumenge, 12 de desembre del 2010

La Policia Nacional de Catalunya

Després de llegir el "DOCUMENT DE BASE DEL MODEL POLICIAL CATALÀ" elaborat pel Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, el qual podeu llegir aquí, m'he decidit a posar-ne un resum, atès que planteja de manera clara i entenedora cap a on ha d'anar el model policial català.


Compliment íntegre de les competències de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (EAC)
Assumpció de noves competències

  • custòdia de ports i aeroports
  • expedició de documentació (DNI, NIE i passaports)
  • control d'armes i explosius

Recuperar el Departament d'Interior
  • La seguretat nacional del país és prou important i el disseny i aplicació de les polítiques de seguretat prou complex per afegir-hi agendes i funcions distraients. 
  • Per altra banda, caldria incloure en el Departament d'Interior les competències relacionades amb els Serveis Penitenciaris per l'impacte i relació que aquests darrers tenen en les dinàmiques i polítiques de seguretat.
Consolidar el model català d’intel·ligència policial
La captació, acumulació i processament d'informació i dades són vitals per combatre les organitzacions criminals i terroristes, i per proporcionar la informació necessària a les autoritats i comandaments per tal de prendre les decisions correctes per tal de protegir la seguretat dels ciutadans i garantir el lliure exercici dels seus drets i llibertats.
No incorporar a la Policia de Catalunya més comandaments d’altres cossos policials
S'han de promocionar els comandaments dels propis cossos policials. No oblidem que, a dia d'avui, el màxim comandament del PG-ME no ha estat mai un mosso o una mossa d’origen i sempre s'ha optat per persones procedents de l’Exèrcit espanyol o d’altres cossos policials. Cal treballar per potenciar els comandaments propis de cada cos policial ja que això singularitza i dóna identitat al Cos de Mossos d'Esquadra (o les policies Locals) i motiva els seus professionals.
Anar cap a la integració de les Policies Locals i la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra
L'arquitectura policial de Catalunya hauria d’avançar en el sentit de crear un únic cos policial que integrés les policies locals dels diferents municipis i la PG-ME. Aquesta fusió que hauria de fer-se de forma progressiva, caldria iniciar-la amb la integració voluntària d'aquells cossos de les policies locals que volguessin entrar a la PG-ME. Aquesta integració o fusió deixaria al marge, d'entrada, a les policies locals de poblacions mitjanes i/o grans del nostre país.
Substituir el nom de Policia Generalitat - Mossos d'Esquadra per Policia Nacional de CatalunyaPolicia de Catalunya
Creiem que cal deixar aquesta denominació de "Mossos d'Esquadra" allà on pertoca, és a dir, als llibres d'història, i avançar cap al futur amb la nominalització que pertoca que és el de Policia Nacional de Catalunya o Policia de Catalunya.
Per altra banda, enllaçant amb la integració de les Policies Locals i la PG-ME, considerem que el sistema policial de Catalunya s'ha d'estructurar al voltant de l’actual Cos dels Mossos d'Esquadra. Aquest cos policial ha de convertir-se en el pal de paller del sistema de seguretat pública català. 
Millorar les relacions i projecció internacional
  • Presència de ple dret i permanent en els organismes de coordinació policial internacionals
  • Elaboració d’un pla estratègic de foment de l’aprenentatge de llengües estrangeres
  • Presència de la Policia de Catalunya a les delegacions de la Generalitat a l'estranger
  • Participació en els òrgans i grups de treball policial i judicial internacionals
  • Crear una unitat policial dedicada a les relacions internacionals
Presència i participació en òrgans de coordinació estatals
De la mateixa manera que s’ha d’estar present en l’escena policial internacional, la PG-ME ha de participar de tots els òrgans de coordinació d'abast estatal. 
Conversió de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) en la Universitat de Seguretat Pública de Catalunya (USPC)
Caldria, convertir l’ISPC en la USPC. El funcionament hauria de ser similar al de qualsevol altra universitat, amb les seves diferents facultats (policia, bombers, emergències) o al d’una facultat amb diferents departaments específics (com poden ser, policia, serveis penitenciaris, bombers, emergències mèdiques, etc.). No s’ha de deixar de banda el caràcter transversal d’alguns aspectes de la formació d’aquests professionals, així com tampoc s’ha d’oblidar que la formació ha de tenir una visió global atès que el govern de Catalunya ha de desenvolupar i aplicar polítiques globals de seguretat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada